LinkedIn     Facebook     Twitter

Coachpraktijk
in het Noord-Hollands duinlandschap

Marten Janse

 

Over mij

Mijn naam is Marten Janse. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Ik woon en werk in Heemstede/Haarlem en omgeving. Ik heb een loopbaan achter de rug bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat en bij TNO. Sinds 2007 werk ik zelfstandig.
 

Taalgebruik & psychologie

In 1988 ben ik afgestudeerd aan de Vrije Universiteit op taalgebruik. Ik heb altijd mijn interesse gehouden in de raakvlakken tussen taal en gedrag. Ik ben bekend met psychologie en begeleidingskunde en met coaching van individuen en groepen.

Narratieve Psychologie is de specialisatie waarmee ik mij het meest verwant voel: het leven als een herhaaldelijke interpretatie van ervaringen en voortdurende onderhandeling met je omgeving over de betekenis van dat wat je doet en dat wat jou overkomt.

Psychologie van de levenskunst richt zich op acceptatie van problemen in het leven. Een goed leven is niet een leven waarin je permanent gelukkig bent, maar een leven waarin je zin kunt geven en de vindt tussen negatieve en positieve ervaringen.

En met provocatief coachen, een werkwijze waarmeeje net zolang uitgedaagd wordt tot je weer zelf het initiatief in handen neemt -mocht je dit zijn kwijtgeraakt.
 

Loopbaan

De rode draad in mijn werkervaring in overheidsdienst en bij TNO, is: -maatschappelijke- verandering. Zo heb ik successen geboekt bij veranderingen in vervoersgedrag, verkeersinformatie boven autowegen, ontwikkelen en testen van automatische voertuigen en de toekomstige ruimtelijke inrichting van het stedelijk gebied. Ik heb geleerd dat veranderingen alleen tot stand komen als de omgeving mee beweegt en betrokken partijen elkaars taal spreken.
 

Wandelcoaching

Wandelcoaching is op een natuurlijke manier ontstaan uit de één-op-één contacten met mensen in mijn omgeving en in mijn werk. Ik heb ontdekt dat praten over persoonlijke motivatie en tegenslag, makkelijker is als je dezelfde richting op beweegt, letterlijk: als je schouder aan schouder samen op weg gaat... Het verhaal in jouw taal.

De afgelopen jaren heb ik contact gelegd met andere wandelcoaches om ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen. In deze omgeving is ook het initiatief genomen om een Nationale WandelCoachDag te organiseren. Van 2012 - 2015 zat ik hierbij in de organisatie.

Sinds 2015 werk ik samen met wandelcoaches in de regio onder de naam Wandelcoach Kennemerland. We leren van elkaar en samen bieden we een breder pakket aan dienstverlening.

Twitter